Een beschermd dorpsgezicht

Acquoy ligt ten oosten van Asperen aan een voormalige u-vormige zijtak van de Linge, de ‘Dode Linge’ genaamd. Het is één van de mooiste dorpen langs de Linge. Het heeft niet voor niets de status van beschermd dorpsgezicht gekregen.
Fietsen over de Lingedijk doet je denken aan de vijftiger jaren. De tuinen van de bewoners langs deze dijk zijn goed onderhouden en vaak een bezienswaardigheid. De waterpomp, de dijkhuizen en de scheve kerktoren met daaronder het graf van mevrouw Pisa. En tegenover de kerk het markante Polderhuisje. Een dorp om van te dromen.
In het buitengebied, aan de andere kant van de Provinciale weg, ligt de Kooise Camping.

Historie & Bijzonderheden

Resten van een oud kasteel nog verwijzen naar de lange historie.
Ooit was Acquoy een Baronie (16e eeuw) in het bezit van de Oranjes. De zelfstandige heerlijkheid/baronie Acquoy is opgegaan in het graafschap Buren en Leerdam. Een van Konings zijn titels is “graaf van Buren en Leerdam”. Deze is overgegaan van Beatrix op Willem Alexander.
In 1674 werd het dorp getroffen door een orkaan.
Aan de Lingedijk staat een zeer oud huis met muurankers die de bouw datum aangeven 1761. Naast de ankers staat een afbeelding van een zonnewijzer.
De bekendste kerktoren in de Lingestreek is die van Acquoy. Dankzij de scheve toren ook wel de ‘Betuwse toren van Pisa’ genoemd.
Aan de rand van het dorp ligt het fort bij Asperen en is zeker een bezoek waard. Meer informatie over het fort vindt u op de website van de Hollandse Waterlinie en Forten.nl.

Hotspots in Acquoy ‘Uitgelicht’

 • Hervormde Kerk Acquoy

  Adres: Lingedijk 96, Acquoy

  Het dorp Acquoy is vooral bekend om zijn scheve kerktoren. De bakstenen toren van de oorspronkelijke Catharinakerk stamt uit de tweede helft van de 15e eeuw en is opgetrokken in laatgotische stijl. De toren staat al uit het lood sinds de bouw, veroorzaakt door overstromingen van de Linge. Het water spoelde met regelmaat de grond onder de toren Lees meer [...]

 • Fort Asperen

  Adres: Langendijk 60, Acquoy

  Fort Asperen was een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het was een zogeheten torenfort en werd gebouwd vanaf 1840. Tegenwoordig staat het fort bekend om zijn culturele evenementen.

 • Bed & Breakfast Lingebed

  Adres: Lingedijk 112, Acquoy

  Kom helemaal tot rust in deze landelijke omgeving in de Betuwe bij het LingeBed op de prachtige Lingedijk in Acquoy. De kronkelige Linge met haar dijken en wielen, boomgaarden met bloesem of vruchtenpracht, knotwilgen, grazende en luierende koeien en schapen nodigt als geen ander uit tot het maken van de talrijke wandel- en fietstochten die de Lees meer [...]

 • De Kooise Zorgboerderij Camping

  Adres: Acquoysemeer 24A, Acquoy

  De Kooise Camping is de uitgelezen plek voor mensen die er even tussenuit willen, weg van het massale van de stad. Het is een landelijk gelegen terrein met veel ruimte eromheen. Natuur en rust zijn dan ook de grootste drijfveren voor onze gasten. Het prachtige Lingegebied is bij uitstek geschikt voor wandelingen, fiets- en boottochten en Lees meer [...]

 • Gasterij Tapperij Lingezicht

  Adres: Lingedijk 78, Acquoy

  Prachtige locatie aan de Linge. Gevestigd in een oude boerderij uit de 18e eeuw, aan de Lingedijk te Acquoy heten wij U hartelijk welkom! Bij binnenkomst overheerst direct het huiskamergevoel. Er is parkeergelegenheid aan de achterzijde van het pand. Wij beschikken over een terras zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde waarbij U heerlijk kunt genieten Lees meer [...]

 • HSV De Ruisvoorn

  Adres: Lingedijk, Acquoy

  HSV De Ruisvoorn is opgericht op 13 mei 1971 te Acquoy. Een hele actieve hengelsportvereniging voor senioren en jeugd, met een eigen notensteiger aan de Lingedijk te Acquoy.