• Scheve-kerk-van-Acquoy

Cultuur & Erfgoed Categorie: KerkenCultuur & Erfgoed Thema: Acquoy-Uitgelicht

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • Het dorp Acquoy is vooral bekend om zijn scheve kerktoren. De bakstenen toren van de oorspronkelijke Catharinakerk stamt uit de tweede helft van de 15e eeuw en is opgetrokken in laatgotische stijl. De toren staat al uit het lood sinds de bouw, veroorzaakt door overstromingen van de Linge. Het water spoelde met regelmaat de grond onder de toren weg.

  Nederlandse Hervormde Kerk – Vijfzijdig-gesloten zaalkerk uit 1844 in een waterstaatsachtige bouwtrant. Voorheen stond hier een groter, tweebeukig kerkgebouw, dat in 1674 door een orkaan grotendeels werd verwoest (gelijktijdig met het schip van de domkerk te Utrecht). De toren in Kempische, laat-gotische trant, bestaat uit twee geledingen. Een derde geleding is in de 18de eeuw verdwenen. Reeds tijdens de bouw in de 2de helft van de 15de eeuw begon de toren te verzakken, wat aan de correctie halverweg is te zien. In 1993 werden kerk en toren geheel gerestaureerd – Bron: ANWB

  De scheve kerktoren wordt ook wel de ‘Betuwse toren van Pisa’ genoemd. Versterkt door het feit dat er op de begraafplaats naast de toren een mevrouw begraven ligt met de achternaam Pisa.

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Lingedijk 96, Acquoy