• Het Ambtmanshuis Tiel

  Adres: Ambtmanstraat 17, Tiel

  Het Ambtmanshuis is in 1525 gebouwd als ambtswoning voor de ‘Ambtman­nen’ en ‘Richters’ van Tiel. Eén van de bewoners was de legendarische Derk Vijgh. Hij werd vanwege zijn vele functies (ambtman, richter en dijkgraaf) ook wel de ‘Koning van Tiel’ genoemd. In 1938 was het polderdistrict Tielerwaard in het Ambtmanshuis gevestigd. In 1990 kocht de gemeente Tiel het pand. Na een grondige opknapbeurt is het pand onderdeel van het gemeentehuis. Het is ook het onderkomen voor het college van burgemeester en wethouders en het bestuurssecretariaat. Het is momenteel ook een geliefde trouwlocatie.

 • Het Kantongerecht Tiel

  Adres: Nieuwe Tielseweg 1, Tiel

  Het Kantongerecht. Gebouwd 1882 als Arrondissementsrechtbank. Sinds 1935 doet het alleen dienst als kantongerecht. Het gebouw is ontworpen door architect J.F. Metzelaar. Het kantongerecht werd in 1996 na een restauratie van drie jaar weer in gebruik genomen. De orginele zittingszaal (geheel gerestaureerd) werd gebruikt door de kantonrechter. Echter, in maart 2013  vond de laatste zittingdag in het Kantongerecht gebouw aan de Nieuwe Tielseweg plaats. In april 2018 heeft het Tielse college van B&W besloten medewerking te verlenen aan het verzoek van de eigenaar om het gebouw te verbouwen tot 24 appartementen voor wonen met zorg.

 • Voormalig Drossaardshuis Leerdam

  Adres: Kerkstraat, Leerdam

  Dit poortje vindt u schuin tegenover het Hofje van Mevrouw van Aerden. Het is een overblijfsel van het Drossaardhuis, ook wel Schoonhuis genoemd. Het huis diende tot woning van de drossaard: de vertegenwoordiger van de graaf van Leerdam in het graafschap. Het pand werd aan het einde van de 16e eeuw door de magistraat van Leerdam aangekocht om onderdak te geven aan prinses Maria van Oranje, die het graafschap voor haar broer Philips Willem bestuurde.

 • Oude Smidshuis Heukelum

  Adres: Gasthuisstraat 1, Heukelum

  Pand met hoog zadeldak vermoedelijk uit de 16e eeuw. Deed o.a. ook dienst als herberg. Was woning van de smid die zijn bedrijf uit oefende in de oude smidse. In de voorgevel een zeer oude gevelsteen waarschijnlijk afkomstig uit een in de nabijheid gelegen huis ‘Die Leeuwe’.

 • Voormalig Drostenhuis Heukelum

  Adres: Voorstraat 1, Heukelum

  Voornaam huis uit de 17e eeuw. Voor 1600 stond hier reeds een huis. De zwaan in de voorgevel herinnert aan de herberg die hierin vroeger was gevestigd. Als drostenhuis in gebruik tot het begin van de 19e eeuw. Nadien waren er verschillende bedrijven in gevestigd.

 • Oude Stadhuis Heukelum

  Adres: Voorstraat 2, Heukelum

  Stond hier reeds in 1593. De huidige zijgevels waren trapgevels. De tegenwoordige voorgevel is gepleisterd en gemoderniseerd in de 19e eeuw. In 1915 is het gebouw vergroot aan de achterzijde. Nadat het gebouw vervangen werd door het nieuwe stadhuis aan de overzijde kwam het in verval. Het kreeg in 1978 zijn tegenwoordige aanzien.