• Hofje-van-Aerden-Leerdam-tuin
 • Hofje-van-mevrouw-van-Aerden
 • Hofje-van-mevrouw-van-Aerden-hoofdingang
 • Hofje-van-mevrouw-van-Aerden-wapens-stichteres-en-regenten

Cultuur & Erfgoed Categorie: MuseaCultuur & Erfgoed Thema: Groepsactiviteit, Leerdam-Uitgelicht, en Rondleiding / Demonstratie

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • Majestueus aan de Linge ligt het Hofje van Mevrouw van Aerden, vrouwenhofje met regentenkamer. Het Hofje is gebouwd in 1770-1772 op de plaats van het kasteel van Leerdam, dat in 1574 door de Spanjaarden werd verwoest. De stichteres was Maria Ponderus, weduwe van Pietser van Aerden, notaris te ‘s-Gravenhage, die het bestemd voor behoeftige vrouwelijke familieleden. Hoewel zij eerst voor de bouw van het hofje in Den Haag had gekozen, werd dit uiteindelijk toch Leerdam, omdat hier de meeste familieleden van de stichteres woonden. Het Hofje is gerestaureerd in 1974-1976.
  Boven de hoofdingang de wapens van de stichteres en de eerste vier regenten; v.l.n.r. boven: Dr C. van Dam van Aerden, Dr M. De Villeneuve, midden: Mevr. M. van Aerden, onder: Paulus Drooglever en Huibert de Bie. De regentenkamer bevat een schitterende collectie schilderijen. Het prachtige gebouw herbergt een unieke collectie 17e Zeeuwse schilderijen van onder meer Pieter Claesz, Terborch en Koninck. In het Hofje Mevrouw van Aerden zijn tevens de Raadszaal en de Trouwzaal van de Gemeente Leerdam gevestigd.

  De gezichtsbepalende voorgevel van het Hofje van mevrouw van Aerden valt direct op bij binnenkomst in Leerdam. Achter de gevel staan 12 huisjes met regentenpand rond een vier bleekveldjes. Het Hofje heeft een tweetal tuinen; de binnentuin (de Hoftuin) en de buiten tuin (ook wel Nutstuin genoemd). De Nutstuin, aan rivier de Linge, bestaat uit de moestuin, de kruidentuin en de boomgaard.

  U kunt via een rondleiding inzage krijgen in de geschiedenis van en het leven in het Hofje.

  Naast een bezoek aan het Regentenpand en de tuinen, kunt u op het Hofje vergaderen, lunchen, concerten bijwonen. Ook voor een inspirerende teamdag of familiereünie bent u van harte welkom. De zolder van het Hofje is niet alleen enorm geschikt voor vergaderingen. Ook is deze ruimte goed te gebruiken om uw cursus, workshop of lezing in aan te bieden.

  Meer informatie, mogelijkheden en tarieven: zie website

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Kerkstraat 67, Leerdam