• NH-Kerk-Beesd

Cultuur & Erfgoed Categorie: Kerken

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • Opgravingen tijdens de restauratie in 2000 hebben aangetoond dat er al in de 12de eeuw een (tufstenen) kerk stond. Daarna ontstond door uitbreiding een z.g. ‘halle-kerk’, welke in de 16de eeuw zijn grootste omvang had. In het muurwerk van de huidige zaalkerk, die dateert uit 1825, zijn veel restanten opgenomen van de middeleeuwse kerk, die gewijd was aan Petrus (Sint Pieter).
  De zuidzijde (Voorstraat-kant) toont de oorspronkelijke buitenmuur en vensterindeling. In het plaveisel zijn met ‘moppen’ de oude steunberen zichtbaar gemaakt en aan de noordzijde zien we de contouren van de oude buitenmuur in de bestrating. In de huidige noordmuur zijn een vijftal oorspronkelijke pilaren opgenomen welke deel uitmaakten van de oude kerk. Het koor aan de oostkant verdween in 1825 en maakte plaats voor een ingangsportaal.

  De toren is in verschillende perioden ontstaan. De onderste geleding wordt gedateerd tussen 1500-1525 en heeft invloeden van de Kampense gotiek. De tweede geleding is rijker gedecoreerd en ontstaan rond 1550. Opvallend zijn de ‘speklagen’ van mergelsteen. Er waren aanzetten tot een derde geleding; ‘de lantaarn’, maar deze werd niet gerealiseerd. In de toren hangt een luidklok met in gotische letters het opschrift: Sanctus Petrus * Vocor * Anno * Dni MCCCCLXVIII Johs * Et * Wilhelmus * Hoerken * Fres Me * Fecert. “Heilige Petrus, word ik genoemd’ Anno Domini 1468. Johannes en Wilhelmus Hoerken hebben mij vervaardigd.”

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Voorstraat 92, Beesd