• Route-Buren-Leerdam

Doen & Actief Categorie: Fietsroutes

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • Op de fiets door de Lingestreek: Van Buren naar Leerdam

  Door: Jeroen Wijngaard

  De Lingestreek ontdek je misschien wel het beste op de fiets. De wegen zijn goed, er zijn verschillende bewegwijzerde routes en er is veel te zien en te beleven onderweg. De route waarbij de beleving van de Lingestreek het mooist samen komt is van Buren naar Leerdam. Of andersom natuurlijk.

  [ORANJESTAD] Met ruim 100 rijksmonumenten en een bijzondere geschiedenis geniet de stad Buren ruime bekendheid. Het was in dit stadje dat Willem van Oranje met zijn Anna van Buren trouwde en de band met het huidige koningshuis is ontstaan. Niet te missen is daarom het Museum Buren & Oranje waar op een korte en overzichtelijke manier wordt ingegaan op deze geschiedenis. Het is daarom sowieso aan te raden met de fiets over de oude klinkerwegen een rondje door de stad te rijden voordat je aan de tocht langs de Linge begint. Ontdek de leuke plekjes of ga nog voor een stevige maaltijd voordat je de dijk naar Buurmalsen opstuurt.

  [KORNEDIJK] De Kornedijk loopt met de Linge mee naar het dorp Buurmalsen. Via een grotendeels vrij liggend fietspad waarbij je regelmatig een glimp opvangt van de achter de dijk liggende Linge. Je rijdt mooi beschut voor wanneer de Zuidwestenwind opsteekt en probeert je fietstocht een tikkeltje zwaarder te maken. Zo mooi als het fietspad begon, zo slecht eindigt deze midden op een t-splitsing in Buurmalsen waar de Kornedijk inmiddels is veranderd in de Burensedijk. Naast de N834, de weg tussen Geldermalsen en Culemborg ligt een mooi fietspad die je volgt richting Geldermalsen. Je fietst langs de oude kerk van Buurmalsen en hebt bij het uitrijden van het dorp een mooi en wijds uitzicht over de uiterwaarde van de Linge. In de verte zie je Geldermalsen liggen en bij benadering van de rotonde kun je kiezen om de Linge over te steken voor een bezoek aan Geldermalsen of rechtsaf de dijk volgen naar Tricht. Voor het meeste zicht op de Linge kies ik ervoor rechtsaf te gaan en de Lingedijk naar Tricht te volgen.

  [LINGEDIJK] Tot aan Beesd kun je nu de Lingedijk volgen. In het begin kan er wat meer verkeer zijn maar ligt er wel een fietspad. Tijdens het rijden heb je op verschillende manieren uitzicht op het dorp Geldermalsen aan de overkant met de centrumkerk en de jachthaven. Net voordat je Buurmalsen uitrijdt ligt er aan de rechterzijde een begraafplaats. Op veel begraafplaatsen in de Betuwe liggen militairen begraven uit de Tweede Wereldoorlog, meestal vliegtuigpersoneel die ook daadwerkelijk in die tijd in de regio met hun vliegtuig zijn beschoten en neergestort. De dijk slingert na de begraafplaats rustig door totdat er meer bebouwing komt en je Tricht nadert. In Tricht is er gelegenheid om een stop te maken waarbij er zelfs een terras is langs het water. Na het oversteken van het spoor volgt er een splitsing in het dorp maar kan je voor de beste beleving de Lingedijk blijven volgen. In juni 1967 raasde er door dit kleine dorp een windhoos die uitgerekend in Tricht op zijn sterkst was, de windhoos veranderde het dorp in een ruïne en zorgde voor vijf dodelijke slachtoffers.

  [MARIENWAERDT] In Tricht heeft het al een aantal keren op de borden gestaan maar je bent nu op weg naar het Landgoed Marienwaerdt in Beesd. De Lingedijk verandert na wat mooie vergezichten en vooral veel fruitbomen toepasselijk in de Appeldijk nadat je langs het gemaal de Neust bent gekomen. Langs deze dijk staan nog de fruitbomen van vroeger, de zogenaamde hoogstammen. Medewerkers en vrijwilligers van het Landgoed Marienwaerdt telen het fruit hier op de traditionele manier. Nadat de dijk eindigt en je een bruggetje oversteekt kun je ervoor kiezen om even aan het strandje te gaan zitten voordat je via de Kloosterdreef dwars door het bos rijdt op weg naar de Notendijk. Op het landgoed kun je gerust een omweg maken voor een horecastop of souvenirs maar de route loopt uiteindelijk via de Notendijk onder de A2 snelweg door over de Havendijk naar Beesd. Ook in dit dorp zijn genoeg stops te maken voor koffie of een ijsje. Voor een prachtig uitzicht over de Linge rijdt je de doodlopende Molendijk over naar de molen van Beesd. Luister naar de Betuwse verhalen van de molenaar of geniet stilletjes van de omgeving. Na het doorkruisen van Beesd via de Voorstraat steek je de Linge over via de Veerweg om tijdens de afdaling van de brug een scherpe bocht te maken het fietspad op om via de Dorpsdijk het dorp Rumpt binnen te rijden. Je kunt er ook voor kiezen om de Linge niet over te steken en na de Voorstraat door te rijden via de A. Kuyperweg die weer overgaat in de Lingedijk. Met deze route kom je langs Dierenpark de Paay en Rhenoy.

  [WIELEN] Rumpt is een kenmerkend Lingedorp waarbij je dicht langs de Linge fiets over de Dorpsdijk die later overgaat in de Molendijk. De weg slingert op een leuke manier en er is weinig verkeer. Na de twee laatste bochten houdt de bebouwing opeens op en heb je opnieuw een wijds uitzicht over de uiterwaard maar ook het Kleine en Grote Wiel met daartussenin een opmerkelijk monument. Bij een opvallende boom en bosschage bevindt zich een hardstenen veldkruis. Op deze plek stond vroeger het Huis te Rumpt en sneuvelde Otto van Scherpenzeel die deel uitmaakte van de adellijke familie die verbonden was aan het Huis te Rumpt. De Molendijk draait hiervandaan uiteindelijk in Zuidelijke richting mee met de Linge richting Gellicum waar de weg weer overgaat in de Lingedijk. Fietsers die vanuit Rhenoy komen en een bezoek hebben gebracht aan De Paay kunnen de route hier weer verder oppakken.

  [LINGEDIJK] Op dit stuk rijdt je precies tussen de rivier, de dijk, de dorpen en de polder door. De weg slingert en volgt de grote bocht die de Linge ook maakt. Het is een mooi deel van de route om nog even goed door te trappen. Het ritme van de route is hier heerlijk en je bent inmiddels gewend aan de omgeving en de sfeer. De Lingedijk brengt je uiteindelijk naar Asperen waarbij je onderweg vooral met de kinderen toch nog even moet stoppen voor het GeoFort. Dit fort wat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is niet voor niks in 2017 uitgeroepen tot beste kindermuseum van de wereld. Hier is van alles op interactieve manier te beleven over kaarten en navigatie. Dat hier het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie begint is voordat je Asperen bereikt al duidelijk. Diverse forten, bunkers en gerestaureerde versterkingen kenmerken het landschap. Met informatieborden en klompenpaden kan hier op een avontuurlijke manier kennis worden gemaakt met dit uniek stukje Nederland. De waterlinie is een belangrijke historische verdedigingslinie en genomineerd voor de UNSECO Werelderfgoedlijst.

  [SLOTETAPPE] Vanaf Asperen is het ongeveer nog twee kilometer naar Leerdam. Genoeg tijd om dus nog rustig door het stadje te fietsen. Of voordat je daadwerkelijk de Voorstraat inrijdt nog even een kijkje te nemen bij Fort Asperen net buiten de kern. Het fort is in de zomermaanden opengesteld voor publiek en er wordt nog volop gerestaureerd en gekeken naar een moderne functie voor het fort. De ligging, als een eiland langs de Linge is uniek en de moeite waard om even te bekijken. Op weg naar Leerdam raak je het contact met de Linge even kwijt wanneer je over de klinkerweg van de Voorstraat door de stad heen fietst. Na de oude klinkerweg ligt er een prachtig fietspad langs de Leerdamseweg die je volgt tot je via de Oude Zuiderlingedijk weer terugkomt bij de Linge zelf. Na het oversteken van de brug kom je terug bij een vertrouwde weg, de Lingedijk die je via enkele bochtjes zo het centrum van de glasstad instuurt. In deze Zuid-Hollandse stad is voldoende vermaak en versnaperingen te vinden om weer op krachten te komen. De getrainde fietser kan ervoor kiezen om weer om te draaien en te zoeken naar nog een andere route langs de Linge. Terug naar Buren want de rivier kent natuurlijk twee verschillende oevers waar langs gefietst kan worden en kent nog veel meer bijzondere plekken die klaar zijn om ontdekt te worden.

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Weeshuiswal 9, Buren