• 17635_GeoFort_Staatsbosbeheer_Vleermuisspeurtuin-crop-800

Evenementen Categorie: Doe-dagen

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • Heb je (klein)kinderen of leerlingen die meer willen weten over klimaatverandering, dan schiet je met een dagje GeoFort helemaal in de roos. Maar je zult merken: ook voor volwassenen – al dan niet met kinderen – valt er veel te beleven.

  GeoFort maakte als ‘Fort aan de Steeg’ deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De forten van deze linie hebben inmiddels stuk voor stuk een andere bestemming gekregen. ‘Fort aan de Steeg’ veranderde in een museum waar alles draaide om plaatsbepaling op aarde. Tien jaar lang was het een museum gericht op geografie, cartografie en navigatie, alles helemaal afgestemd op jeugdig publiek. Die aanpak sprak ook volwassenen aan. Die gingen er naartoe voor de kinderen, maar kwamen er ook zelf volop aan hun trekken.

  GeoFortScience center

  De afgelopen jaren is GeoFort doorontwikkeld naar een interactief science center waar alles draait om de toekomst van de planeet aarde, dé plek in Nederland om bezoeker(tje)s op een speelse manier te inspireren en te informeren over de toekomst van onze planeet. Centraal staan thema’s als klimaatverandering, energietransitie, watermanagement en voedselinnovatie.

  Klimaatdoolhof en Climate Race

  Sinds 2021 heeft GeoFort een zogeheten klimaatdoolhof, een dooltocht langs meer dan 70 kaarten en grafieken over hitte, overstroming, droogte en zeespiegelstijging. Eind 2022 is aan dit doolhof de Climate Race toegevoegd. Aan de hand van drie onderwerpen (afval, kleding en voedsel) maakt dit spel je bewust van de keuzes die je zelf hebt in de ‘race’ tegen klimaatverandering. De komende tijd wordt het science center uitgebreid met thema’s als afval, natuurbescherming, schone lucht en schone rivieren en oceanen. Er komt ook nog een grondstoffen-pad en in de fortgracht een eiland over het smelten van de ijskappen.

  Generaal Krayenhoff

  Op 31 oktober 2022, de eerste dag van de Klimaatweek, was de speelse start van het vernieuwde GeoFort. Als Kids-proof museum nodigde GeoFort daar zo’n 100 brugklassers bij uit. Ook de bedenker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ‘generaal Krayenhoff’, kwam even tot leven.
  Zo kon hij zien hoe ‘zijn’ fort, ooit bedoeld voor de strijd tegen de vijanden van de 19e eeuw, nu interactief wordt ingezet in de strijd tegen een bedreiging van de 21e eeuw: klimaatverandering.

  Pannenkoeken

  Bij GeoFort ligt een Speurtuin waar kinderen zich kunnen uitleven met klimmen en klauteren en met spelen met zand en water. Bovendien gratis toegang. Volwassenen kunnen toekijken vanaf bankjes of het terras van Pannenkoekenrestaurant ‘de Wereldpan’. Geheim plan: tracteer kinderen en jezelf daar op een pannenkoek en/of drankje.

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Herwijnen, Herwijnen