• 2021-04-28-tomey-in-zijn-boekhandel-crop-tekst
 • CRoosVanCulemborg
 • 800-tomeyadres

Evenementen Categorie: Doe-dagen

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • 5 juni, 15.30 uur start van de crowd-funding actie Boekhandel Tomey Culemborg aan met burgemeester Gerdo van Grootheest en andere prominenten.

  Boekhandel Tomey is een begrip in Culemborg en omstreken.  ‘Tomey’ is literair centrum, culturele hotspot en een thuishaven voor elke letterliefhebber in de stad. Dat wil Gerard Tomey nog 7 á 10 jaar blijven.

  Echter: de boekhandel moet verhuizen naar een ander, meer passend,  pand aan de Markt. Verhuizing en vernieuwing vragen om grote investeringen en dat geld is er niet (voldoende).  De Roos van Culemborg leeft van literatuur en gedichten en heeft veel te danken  aan Tomey. We nemen nu het voortouw.  Vanaf juni tot december organiseert ‘De Roos’ daarom een grote crowdfunding-actie om de boekwinkel voor Culemborg te behouden. Ze hebben daar zeker € 25.000,- voor nodig.

  Laat zien dat jij – samen met honderden andere Culemborgers en mensen uit de regio – waardering hebt voor ‘Tomey’ en doe mee aan de ‘CROWD VAN AANBEVELING’.  U geeft daarmee te kennen: Ik sta achter Gerard Tomey en zijn plannen voor een nieuwe boekhandel. Verder heb je geen enkele verplichting in welk opzicht dan ook.

  Geef voor-, achternaam en adres door aan deroosvanculemborg@gmail.com  of op de lijst in de winkel.

  Echt iedereen is welkom. U en eventuele partner afzonderlijk.

  ZO ONTSTAAT EEN MENIGTE (CROWD) SUPPORTERS DIE ZEGGEN :  WIJ ZIJN BLIJ MET TOMEY!

  Al 500 ondersteuners gingen u voor. 

  Culemborg wil een boekhandel houden! Dat is duidelijke geworden uit de eerste week actie voeren ter ondersteuning van boekhandel Tomey. Deze winkel is, zoals zoveel boekwinkels, in zwaar weer terecht gekomen. Naast de jarenlange opmars van digitaal kopen is daar de pandemie mee verantwoordelijk voor. Dat is het sombere nieuws. Het goede bericht zijn de nieuwe plannen om per februari 2022 een nieuw bedrijf aan de Markt van Culemborg te starten. Gerard Tomey heeft zin en energie om nog minstens tien jaar door te gaan! En Culemborg gunt hem dat. Vandaar de inzit om met een flink bedrag de nieuwe plannen mee mogelijk te maken. In de eerste week van de actie  hebben al meer dan 500 liefhebbers hun steun gegeven door de eenvoudige  stelling ‘Wij zijn blij met Tomey’ te ondertekenen. Dat kan in de winkel en via deroosvanculemborg.nl. Vijfhonderd boekensteunen, dat is een belangrijke opsteker voor de boekhandelaar. Tot 1 juni kan iedereen nog het belang van een boekhandel (als boekwinkel en culturele ‘hotspot’) onderstrepen. Het enorme spandoek boven de winkel wijst de weg.

  WAT  IS/ZIJN JOUW BEWEEGREDEN(EN) OM MEE TE DOEN?

  –  een boekenliefhebber vindt het fijn dat er een goede boekhandel in Culemborg  is

  –  Gerard Tomey werkt keihard om voor Culemborg en omstreken de zaak overeind te houden.

  –  dit is de plek om rond te neuzen, nieuwe schrijvers te ontdekken en boeken te bestellen.

  –  hier zijn boekpresentatie, muzikale optredens, poëziemanifestaties, binnen en voor de deur

  –  handig: gratis kaartjes voor concerten en wandelboekjes kan je zo meenemen

  –  zo’n antiquariaat er bij is misschien niet nodig maar wel verrassend

  –  ze nemen nog de tijd wanneer je vragen hebt of zoekt naar iets speciaals

  – etc.

  – etc.

  – etc………

   

  Neem bijvoorbeeld ‘De Roos van Culemborg’.  Op zaterdag 1 mei onthult de Roos van Culemborg een enorm spandoek op de winkel met als tekst: ‘WIJ ZIJN BLIJ MET TOMEY’  Lees hieronder meer over hun beweegredenen.  Meer informatie: www.deroosvanculemborg.nl , 0345-778855, hoogenkamp@ziggo.nl

  Boekhandels hebben het zwaar in Nederland. Eén op de veertig ging het afgelopen jaar dicht. Er is geen middenstand die het zo moeilijk heeft. Nederland leest minder en bestelt steeds meer  digitaal.  Karakteristieke culturele ontmoetingsplaatsen lopen daarmee gevaar. En dan ook nog de pandemie met langdurige winkelsluiting en beperkende maatregelen. Ook in Culemborg is het voortbestaan van een boekwinkel niet meer vanzelfsprekend.

  Tientallen jaren drijft Gerard Tomey, als opvolger van de legendarische mevrouw Bindels, met zijn medewerkers de boekhandel op de Markt.  De altijd vriendelijke middenstander is gastheer voor boekenliefhebbers en cultuurminnaars. Naast rondneuzen en kennismaken met schrijvers is de winkel ook de plek voor poëtische manifestatie, concertjes en boekpresentaties. De raamgedichten zijn fameus. En verrassend antiquariaat huist op de eerste etage.  Het Culemborgse culturele leven vindt onderdak aan de Markt. Kan de winkel blijven bestaan in economisch barre tijden en golven corona? Het spek is verdwenen, de bodem van reservepotten is in zicht.

  De Roos van Culemborg is één van de vaste gasten in de boekwinkel. Gratis kaartjes voor concerten en andere manifestatie  worden hier gehaald . Onlangs zijn 2.000 ‘Culemborgse Ommetjes’ verspreid vanuit de winkel. Grote gedichten krijgen gastvrijheid voor het raam. Boekpresentaties en gedichtenmanifestaties zijn altijd welkom. De Roos (‘kunst en literatuur’) is ondenkbaar zonder dit soort cultuurplekken.

  Gerard Tomey laat de moed niet zakken. Februari 2022 wil hij een nieuwe boekwinkel openen aan de Markt. Hij heeft oog op een geschikt pand. Daar wil hij met al de culturele franje, die hijbelangrijk vindt, doorgaan. Wellicht een nieuwe impuls geven aan het literaire en culturele leven. Plannen genoeg.. Gaat dat lukken? Verhuizen en inrichten is duur. De Roos van Culemborg start een steunoperatie om de nieuwe boekwinkel mogelijk te maken. Schrijvers, dichters, bestuurders doen mee: ook zij willen Tomey niet kwijt. Maar belangrijker nog dan een comité van aanbeveling van (literaire) zwaargewichten en prominenten is het enthousiasme van de liefhebbers in de hele stad die hun winkel niet kwijt willen. En zij zien de inzet van Gerard Tomey.

  Op zaterdag 1 mei onthult de Roos van Culemborg een enorm spandoek op de winkel met als tekst: ‘WIJ ZIJN BLIJ MET TOMEY’  Een oproep aan de inwoners van Culemborg een boekhandel heeft met Gerard Tomey als beheerder moreel te ondersteunen. In de winkel kan iedereen in de maand mei de lijst tekenen. Ook deroosvanculemborg@gmail.com.  staat daarvoor open. Geld kost het niet maar een breed draagvlak van sympathisanten voor een boekhandel is onmisbaar.

  Rond 1 juni verschijnt een ‘WIJ ZIJN BLIJ MET TOMEY’ pagina met de namen van alle ondertekenaars. In die maand  start de tweede fase: minstens 250 bouwstenen van  € 100,- aan de man/vrouw brengen om de nieuwe boekhandel te ondersteunen.

   

   

   

   

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Culemborg, Culemborg