• 800-stroomhuis-logo

Evenementen Categorie: Voorstellingen

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • ‘Dood water’ verfilmt sociaal drama door aanleg Afsluitdijk

  Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt op donderdag 14 februari een belangrijke historische documentaire, over de gevolgen van de aanleg van de Afsluitdijk voor de Volendammer vissers op de toenmalige Zuiderzee.

   De film ‘Dood water’, uit 1934, van Gerard Rutten, is uniek in de Nederlandse filmgeschiedenis, en  gaat over een toen groot sociaal drama, als gevolg van de afsluiting en gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee, het huidige IJsselmeer. Gerard Ruttens Zuiderzeefilm werd destijds op het filmfestival van Venetië bekroond met een Gouden Leeuw voor het beste camerawerk.

   Aanvang film 19:30 uur. Entree: € 5. Reserveren niet nodig. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.

  De film is gedraaid in zwart-wit en heeft als alternatieve titel ‘Storm over den Afsluitdijk’. Hij opent met een proloog – begeleid door het Concert­gebouwor­kest onder leiding van Willem Mengelberg – over Neerlands strijd tegen het water en de geschiedenis van de Afsluitdijk, aangelegd tussen 1927 en 1932. Dan komt het vissersplaatsje Volendam in beeld, waar de bewoners zich ernstig zorgen maken over de ontzouting van de voormalige Zuiderzee, en daardoor het daar onmogelijk worden van de haringvangst. Wanhopig proberen de vissers met spaden en zelfs explosieven de dijk op te blazen. Hoofdpersoon in de film, Willem de Geus, overlijdt tijdens een explosie bij de Afsluitdijk.

   

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Van Pallandtweg 1, Neerijnen