• 800-stroomhuis-logo
 • 2019-09-17-filmhuis

Evenementen Categorie: Voorstellingen

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • Stroomhuis Neerijnen is een centrum voor Kunst, Cultuur en Landschap. Het Filmhuis Stroomhuis Neerijnen programmeert het hele jaar door films en filmcycli. Cultureel centrum Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Meer info op website https://www.stroomhuisneerijnen.nl/film.html 

  Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt ook dit jaar in november een wat dieper gravende filmcyclus. In deze serie van vier donderdagavonden staat deze keer niet alleen de Japanse cinema centraal, maar ook het culturele leven in dat Aziatische land.

  Aanvang steeds om 19:30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 10 per avond. Alleen voor het sushibuffet op 14 november is reserveren gewenst. Dat kan via de website. Deelname aan dit buffet  kost eveneens € 10, maar is gratis voor bezoekers van de hele serie. Cultureel centrum Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl.

   Zowel de Japans literatuur als cinema is doorgaans of extreem wreed qua thematiek en beeldtaal, maar tegelijkertijd ook juist opvallend universeel en esthetisch. Daarom in deze serie filmavonden naast de kenmerkende martiale samoerai-cultuur, de al maar doorgaande walvisvangst en de niets ontziende militaire geschiedenis van en nucleaire horror in Japan, ook aandacht voor de schoonheid van de kunsten, zoals het Kabuki- en Nohtheater en de verfijnde theeceremonie. Die zijn zeker niet minder van grote betekenis in de Japanse samenleving.

  De Japanse film brak na WO II door in Europa.

  Tijdens de tweede aflevering van deze serie (14 november) staat de Japanse eetcultuur centraal. Dat gebeurt met een fascinerende Amerikaanse film over een beroemd sushirestaurant in Tokio. Ter nadere kennismaking wordt er die avond in Stroomhuis ook een klein buffet  met sushi’s geserveerd: gerechtjes bestaande uit gekookte rijst in combinatie met heerlijke, veelal rauwe vis.

  Een geheel ander soort recente films, namelijk van de betoverende vrouwelijke regisseur Naomi Kawase, is er in deze serie tijdens de derde avond (21 november) te zien. Tijdens de slotavond (28 november) komt eveneens eigentijds werk in beeld van Hirokazu Kore-Eda, die in zijn films veel aandacht schenkt aan het hedendaagse Japanse familieleven en aan de onderklasse van de maatschappij.

  Deze opnieuw bijzondere filmcyclus  wordt ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. Zoals bij deze filmcycli gebruikelijk is, voorziet het programma steeds ook in treffende filmfragmenten die de vertoonde films ondersteunen en in een breder daglicht stellen.

   

   

   

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Van Pallandtweg 1, Neerijnen