• 2021-03-08-21
 • ommetje2_2
 • ommetje-1_2
 • CRoosVanCulemborg

Evenementen Categorie: Wandeltochten

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • Tweede druk: 21e OMMETJE EN URINOIR

  Voor de avontuurlijke wandelaar

  20 alternatieve rondjes voeren de vrijetijdsloper langs ongekende dreven, hoeken en gaten in Culemborg van buurten waar tot nu toe alleen maar lángs gereden werd.  gemaakt. Thijs Spreen Brouwer is een gepassioneerde wandelaar die graag in gepaste wandelkleding met verrekijker onder weg is. Hij zette, op verzoek van De Roos van Culemborg, het afsluitende 21e ommetje uit in de Parijsche Velden, een nog vrijwel onbekende hoek van Culemborg.

  De tweede druk kent nog een andere aanwinst: gedichten van René van Loenen met bijzonderheden die je kunt waarnemen tijdens de ommetjes. Welke Culemborger weet bv. dat de stad een openbaar urinoir met erfgoeddimensie rijk is? De dichter wel. Zo begint zijn gedicht over dit monumentje:

  Wie als passant hier niets  

  te zoeken heeft, loopt achteloos 

  aan deze plek voorbij, aan dit 

  uit baksteen opgetrokken bouwwerkje   

  gelegen aan de Keestrasingel    

                                                                                                                                              …………..

  Andere gedichten gaan over de watertoren, de muurschilderingen van Graaf Egbert en Miss Blanche, de HEMA, IJssalon LIC, de stadsuurwerkmaker enz. Een uniek boekje dus dat met  deze tweede druk van 3.000 is gratis mee te nemen is bij Giels Smits Plus en boekhandel Tomey. De kosten? Er wordt vol vertrouwen gerekend op vrijwillige bijdragen van enthousiaste gebruikers. Of zoals ze bij de Roos van Culemborg zeggen: ‘de hoed’. Vind je het wandelgidsje mooi of wil je het hele project sponsoren? Op bankgiro NL88 RABO 0307 9277 84 van De Roos van Culemborg o.v.v.  ‘ommetjes’  is elke bijdrage welkom.

  In Culemborg is wandelend veel te beleven… misschien meer dan je denkt.  Twee weken zijn dertig mensen in de weer geweest in coronatijden heel Culemborg gevarieerd aan het wandelen te krijgen. Want het rondje is zo’n beetje het enige uitje in deze dagen.  En op 29 januari is de eerste druk van het boekje met Culemborgse Ommetjes gepubliceerd. ‘Culemborgse Ommetjes’ is fraai vormgegeven door Martijn van Keulen. Elke wandeling is voorzien van een duidelijk kaartje met tien aandachtpunten die kunnen variëren van een groot uitgevallen eksternest tot de datsja voor Jezuïeten, van een paal met vijf verkeersborden tot het woonhuis van een verhalenverteller.

  En heb je de smaak te pakken en wil je nog meer ommetjes? Op https://www.deroosvanculemborg.nl/wp-content/uploads/2021/01/Ommetjes-extra.pdf staan er nog meer.

  RENE VAN LOENEN BEZINGT DE MIDDENSTAND

  De ‘Culemborgse Ommetjes’ zijn een opmerkelijke uitgave van de Roos van Culemborg. Een oplage van 7.000 exemplaren (!) die, als ze allemaal opgehaald zijn, 60 tot 70% van de Lekstadhuishoudens bereiken. Er wordt, kortom, massaal gewandeld.

  Een extra attractie van de tweede druk van 3.000 boekjes vormen de gedichten van de bekende Culemborger René van Loenen. Hij maakte indruk als stadsdichter met licht weemoedige vaak laconieke poëzie over winkels, bijzondere gebouwen en plekken vol herinnering. Als hij de HEMA aan de  Vismarkt betreedt, komt vroeger boven.

  Maar loop ik in de stad de HEMA binnen,   

  dan waan ik mij weer even bij mijn moeder thuis.                                                                                               

  IJssalon LIC en de winkel van de stadsuurwerkmaker Jasper van Everdingen brengen ook het verleden terug: een joodse jongen van vier jaar en de onmisbare rol van een tijdbewaker. Miss Blanche en Graaf Egbert ontbreken niet, net als de watertoren en de Binnenpoort. En wie maakte ooit eerder een gedicht over het tunneltje in Vianensestraat (‘Niet meer dan een gat in de spoordijk’) of over het urinoir aan de Keestrasingel  (‘Toch is dit urinoir, dit volkstoilet…. al meer dan zestig jaar een open monument’) .  Gelukkig is er ook nog een fleurig gedicht over de armenboogaard bij Het Spoel.

   

  De tweede verbeterde en uitgebreide druk van de ‘Culemborger Ommetjes’ is weer volop gratis beschikbaar bij de klantenservice van Giel Smits Plus (winkelcentrum Parijsch) en boekhandel Tomey aan de Markt in het centrum.

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Culemborg, Culemborg