• hist_kring_west-betuwe
 • ONLINE

Evenementen Categorie: Lezingen

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • Woensdag 24 februari 2021 van 19:30 – 21:00
   Prijs: gratis · Duur: 1 uur 30 min.
   Openbaar  · Iedereen op Facebook en daarbuiten
  Aanmelden bij ledenadministratie@hkwb.nl . Dan krijg je een paar dagen tevoren een link toegestuurd met handleiding om in te loggen.
  Het begin van een nieuwe tijd!
  De ondergang van Napoleon en de eerste jaren van het koninkrijk (1810-1830)
  In de middag van 24 januari 1814 liep een jongeman door Geldermalsen. Hij was 21 jaar oud, sprak nauwelijks Nederlands en had zich nog maar twee maanden eerder in Spanje bevonden als officier in het Britse leger. Op weg van Spanje naar Pruisen was hij in Plymouth overrompeld door de mededeling, dat zijn vader ineens Soeverein Vorst der Verenigde Nederlanden was geworden. Nu was de jongeman alweer een paar weken op weg om het land te leren kennen, waarvan hij nu erfprins was en waar hij ooit als koning Willem II bekend zou worden.
  Het is maar één van de miljoenen mensenlevens die in het eerste kwart van de negentiende eeuw ten gevolge van de politieke en militaire gebeurtenissen ondersteboven werden geworpen. Willem was in dit proces een winnaar, de meeste anderen verliezers. Voor de gewone mensen was het een moeilijke tijd.
  De dorpen in het westelijke rivierenland betaalden een zware tol voor de ambities van de Franse keizer Napoleon. Maar ook de bevrijding in 1813-1814 bracht een enorme verarming met zich mee. En toen men eindelijk na 18 juni 1815 zeker kon weten, dat de bevrijding van Nederland blijvend zou zijn, sloeg de natuur zijn slag. Het jaar 1816 werd een jaar zonder zomer. Nat en koud met de onvermijdelijke slechte oogst. Dat een vulkaanuitbarsting op Soembawa de oorzaak was, wist niemand. Men leed slechts.
 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Geldermalsen, Geldermalsen