• hist_kring_west-betuwe
 • Stroomhuis-adres-inclusie

Evenementen Categorie: Lezingen

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
Adres
 • Di 07 dec  19:30 – 21:30 Het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, Neerijnen
  Entree voor niet-leden € 5,00  Kijk hier voor meer informatie over lidmaatschap.
  Lezing over de wielen in West-Betuwe; littekens van een strijd die nog lang niet is beslist.

  Op dinsdag 7 december legt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen uit wat die stille wateren zo bijzonder maakt. Centraal staan hierbij de ins en outs van de wielen langs de rivier- en binnendijken van de West-Betuwe. Ferdinand leert ons hierbij hoe we naar het landschap van een wiel moeten kijken en welke wieltypen we kunnen onderscheiden. Ook gaat hij in op de huidige betekenis van de wielen, hoe ze kunnen bijdragen aan bewustzijn over delta en klimaat en welke kansen er zijn om ze te laten stralen in het Westbetuwse landschap.

  Ooit waren het onheilsoorden waar het water dijken wegvaagde, zodat overstromingen ontstonden en mensen moesten vluchten naar de zolders en daken van hun huizen. Maar vandaag de dag zijn het paradijselijke oorden, soms nog verrassend rijk aan natuur. De West-Betuwe kent nog vele tientallen van deze littekens van riviergeweld. Ze zijn zelfs beroemd geworden in de streek dankzij het eye-openende boek hierover van oud-journalist Aad Nekeman.

  Wielen vormen herinneringslandschappen van de strijd tegen het water. Een strijd die al eeuwenlang gaande is en die weer hoogst actueel is door de klimaatverandering. De wielen hebben twee kanten: ze vormen een symbool van bruut riviergeweld en diepe wanhoop. Maar in samenhang met hun welvarende omgeving zijn ze ook een zinnebeeld van wonderbaarlijk herstel en menselijke veerkracht. Het zijn dan ook plekken bij uitstek om stil te staan bij de hoogte- en dieptepunten van het wonen – het dynamische leven – in de rivierendelta.

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Adres: Neerijnen, Neerijnen