Zaterdag 11 december heeft Dittie van Zee, voorzitter van Historische Vereniging Den Ouden Dijk te Herwijnen, aan wethouder Rutger van Stappershoef van West Betuwe het eerste exemplaar uitgereikt van het jubileumboek dat de 25-jarige vereniging heeft samengesteld. Hierin worden 25 onderwerpen uit het Herwijnse en Hellouwse dagelijks leven van de afgelopen 200 jaar belicht. De tekst bevat veel informatie die nog weinig bekend was. Ook een deel van de vele foto’s is niet eerder gepubliceerd.

Voor leden is het boek gratis. Verder is het voor iedereen te koop bij drogisterij Jetty, Zworrelstraat 71 te Herwijnen. De prijs is 15 euro.

Dittie van Zee gaf aan dat de vereniging bewust heeft gekozen voor een uitgave over onderwerpen die voor veel inwoners bekend zullen zijn. Hetzij uit eigen ervaring, hetzij uit verhalen van (oudere) dorpsgenoten. Zo komen onder meer de scholen, diverse voorzieningen, winkels, bedrijfjes, verenigingen en de kerken aan bod. Het boek opent met de kraamzorg en eindigt met de uitvaartzorg. Per onderwerp bestaat ongeveer één bladzijde uit tekst en één uit beeld. Dankzij de speelse vormgeving doet het boek (64 pagina’s) modern aan. “We hopen dat we met deze uitgave een nóg breder en liefst ook jonger publiek kunnen interesseren voor de rijke historie van onze dorpen. Maar met ruim 600 leden hebben we natuurlijk toch al niet te klagen.”

Rutger van Stappershoef, wethouder van onder meer Cultuur en Leefbaarheid, feliciteerde de vereniging met haar 25-jarig bestaan en nam de nieuwe uitgave met zichtbaar plezier in ontvangst. Hij benadrukte het grote belang van actieve verenigingen voor de sociale verbondenheid binnen de kernen van West Betuwe. De gevarieerde en drukbezochte activiteiten die de Herwijnse historische vereniging (buiten coronatijd) regelmatig organiseert en de verrassende jubileumuitgave zijn daar een goed voorbeeld van.