Kerk Kapel Avezaath bij avond

Welkom in Kapel-Avezaath

Kapel-Avezaath behoorde van 1811 tot 1978 bij de gemeente Zoelen, sindsdien tot Tiel en telt ongeveer 900 inwoners.  Het dorp ligt op een stroomrug nabij de Linge. Het heeft een kleine kom met daarbij veel lintbebouwing.
De oudste vermelding van Avezaath vindt men in een eind 11e eeuw opgemaakte kopie van een oorkonde uit 850, waarin graaf Balderik een hoeve aan de bisschop van Utrecht schenkt. Er was ook een geslacht met dezelfde naam dat vanaf de 14e eeuw in de archieven vermeld wordt.
Het woord ‘Avezaath’ is afgeleid van ‘sate’, wat in het Oudnederlands woning betekent. ‘Avo’ of ‘Ave’ staat voor een persoonsnaam, welke vermoedelijk uit het oud Germaans komt. Daarin staat het woord ‘aiva’ voor ‘eeuw’ of ‘eeuwenoude’. Vrij vertaald betekent Avezaath dus ‘de woning van (de oude) (heer) Avo of Ave’. Respectievelijk de kerk en de kapel daarbij gelegen.

Hotspots in Kapel-Avezaath ‘Uitgelicht’

  • Recreatieoord de Zandput

    Adres: Lingesteeg 8A, Kapel Avezaath Buren

    Wij zijn een kleinschalige camping midden in het groen van de Betuwe, naast rivier de Linge. Recreatieoord De Zandput heeft ruimte voor 50 stacaravans (niet voor permanente bewoning). De mensen die bij ons een caravan hebben staan is heel divers. Van jonge gezinnen tot senioren die hier komen genieten van de natuur en de rust. We voorzien niet in dagrecreatie. De kavel Lees meer [...]

  • Recreatieoord In den Boomgaard

    Adres: Lingesteeg 12, Kapel Avezaath Buren

    Recreatieoord ‘In den Boomgaard’ ligt pal langs de Linge en kun je terecht voor een jaarplaats, seizoenplaats, kampeerplaats en dagrecreatie! Het beschikt over een natuurzwembad met recreatiestrand, Aqua Park, een kinderboerderij, horeca, sanitairgebouw en wasserette. Ook is er een activiteitenprogramma op de camping en zijn er diverse wandelroutes te vinden die vlakbij de camping beginnen. Meer in Lees meer [...]